torstai 6. lokakuuta 2011

Rahaa

Steve Jobs kuoli edellisyönä. Keskustelimme siitä, kuinka Twitter meni tukkoon kävijöistä ja Facebook täyttyi muistoryhmistä. Itse en ollut asiasta niin kiinnostunut. Aamulla kun luin uutisen, huomioin kylmän tavan ennakoida perustajan kuoleman avulla muutoksia pörssikurssissa. Ohitin ne yhtä kylmästi, enkä muista enää ennakoitiinko kurssien nousevan vai laskevan. Näin kuitenkin tilaisuuteni oppia paljon uutta merkkihenkilöstä. En ollut ajatellut Jobsin perustaneen Applen niin nuorena (21v). Kulttuurierot huomioiden moinen kolppi on todella nuori.
Revenue with UCC User Created Content
·         Voluntary donations
·         Charging viewers for services
·         Pay-per-item model
·         Subscription model
·         Advertising-based models
·         Licensing of content and technology to 3rd parties
Puhuimme tienaamisesta sosiaalisen median avulla. Wikipedian kaltaisia voittoa tavoittelemattomia sosiaalisen median tuotteita on melko vähän, vaikka käyttäjälle ilmaisuus on usein merkittävä elementti sosiaalisessa mediassa.
Jos haetaan vapaaehtoisia lahjoituksia, onko kyse liiketoiminnasta? Käsittääkseni melko usein on, jos vaikka pohtii avoimen lähdekoodin ohjelmia. Jos vaikka maksaisin Vertti Nörtille puoli euroa, mahtaakohan tuo maksaa siitä veroa? 
Watch out CC
CC Creative Commons on voittoa tuottamaton organisaatio ja onnekseni monelle melko tuntematon käsite. Olin itse tutustunut siihen, mutta pitänyt eri lisenssivaihtoehtoja erittäin hankalina ymmärtää. Entä kuinka ”isolla” viittaus lähteeseen pitää tehdä? Nykyään moni ilmoittaa siitä esimerkiksi kuvan jakopalvelun yhteydessä tyyliin ”Käytin kuvaasi täällä”. Herrejesta, taas pitää esittäytyä omalla nassullaan tuntemattomille.
Kiinnostuin myös suomalaisella cc-sivustolla esitetystä näkökulmasta: ” Kun kopiot alla oleva koodin osaksi verkkosivujasi, sivujesi käyttäjät ja hakukoneet tunnistavat käyttämäsi lisenssin vaivatta.” No näinhän se tietysti on, että Google, tuo jokaisen paras ystävä osaa hyödyntää lisenssiehtoja, ja niitähän itsekin käytän päivittäin. Gracias, Gogl!
Linkkejä

Kävin tutustumassa joihinkin minulle uusiin sosiaalisen median palveluihin:
www.bebo.com (Blog early, blog often) Kirjauduin ja erosin. En tarvitse
www.gaiaonline.com Tutustuin, en kiinnostunut
www.imeem.com online-musiikkia jo vuonna 2003
http://www.revver.com/ jakaa tulojaan myös videoiden tekijöille. Jokaisen videon perässä on klikattava mainos. Jos käyttäjä klikkaa, videon tekijä saa 50% mainostajan maksusta.
http://www.reviewme.com/ mainostajat palkkaavat bloggaajia arvioimaan tuotteitaan. Maksettava summa (20-200$ per arvio) vaikutti erittäin suurelta.
http://www.squidoo.com/ oman aiheen nettisivun perustamiseen. Google-mainosten tuotoista 50% menee sisällöntuottajalle, 45% Squidoolle ja 5% hyväntekeväisyyteen. Tätä aion kokeilla ja kommentoida sitten, jahka olen perehtynyt hieman asiaan.
http://www.hubpages.com/ toimii samoin artikkelien osalta. Sinnehän voisi kirjoittaa artikkelin vaikkapa omasta tutkimustyöstään.. Saas nähdä tulenko tekemään sitä.
http://www.ohmynews.com/ maksaa uutisista korkeintaan 17$, vaikka useimmiten he eivät maksa kuin kaikkein suosituimmille.
http://www.istockphoto.com/ antaa 20-40% tuotostaan kuvaajalle. Heidän kuvansa ovat useimmiten sen verran laadukkaita, etten ehkä ilkeäisi astua ammattilaisten reviirille, mutta vastaavia on kasapäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti