torstai 8. syyskuuta 2011

Kirjatentti: Toiminnasta tietoon – Toimintatutkimuksen menetelmät ja lähestymistavat

Ensimmäisellä kerralla oli tentti. Olin lukenut kirjan useampaan kertaan ja jopa pitänyt sitä suhteellisen käytännönläheisenä. Huh. Toki siinä oli paljon suuntauksia ja henkilöitä, mutta onneksi osa kirjan merkkihenkilöistä oli minulle tuttuja jo entisestä elämästäni henkilöstön kehittämisprojektista. Eli kyllä, työstä Soneralla voi olla hyötyä!

Tenttitilaisuus oli minulle outo ja melkeinpä nostalginen: "Aika alkaa nyt." Entäpä kuka voi vielä muistaa, millaiset marginaalit konsepteihin pitää laittaa? Itse en ymmärtänyt edes ottaa kynää mukaan. Figs.

Kysymyksiä oli kolme, joista vastasin kahteen. Vastauksissani esitin muistikuvani toimintatutkimuksen suuntauksista ja prosessista.

Suuntauksista tutuin minulle oli kehittävä työntutkimus, jonka tosin kerrottiin olevan borderline-toimintatutkimus, ei siis aina toimintatutkimukseksi luokiteltava. Kolmiorakenne oli luojan lykky minulle tuttu tapa jäsennellä toimintarakenteita ensimmäisestä "oikeasta" työstäni Soneralla. Kiitos vain silloisen Muutoslabran yrjöille ja merjoille.

No entäs sitten se toimintatutkimuksen prosessi. Oi sehän minua kiehtoi suuresti,sillä toimintatutkimus on niin lähellä oikeaa elämää ja nimenomaan keskittyy kehittämiseen staattisen tilan tutkimisen sijaan. Spiraalimallia en osannut piirtää, koska en ole visuaalisesti lahjakas, mutta nämä nuolet pyöräytin konseptiarkille.

Tuloksia en ole vielä saanut, mutta heti kokeen jälkeen tiesin että olin siiderini ansainnut. Shokkialku ("Sinut on valittu koulutukseen. Ensimmäisellä kerralla on tentti.") oli kaikessa pelottavuudessaan tehokas. Loppujen lopuksi sehän oli ihan kelvollinen alku koulutukselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti